Anul ăsta Facebook a avut și mai multe scandaluri ca în 2019 (un timeline detaliat găsiți aici) și se pare că guvernele lumii fac tot mai multe presiuni pentru a limita impactul pe care rețeaua îl are la nivel global:
Facebook has become a “a powerful vector for paranoia, propaganda and conspiracy-theorizing as well as authoritarian crackdowns and vicious attacks on the free press,” writes Jamelle Bouie. “Wherever it goes, chaos and destabilization follow.”
Pe lângă scandalurile de mai sus, nici dorința lui Zuckerberg de a crește nivelul de integrare între Facebook, Instagram și WhatsApp nu e văzută cu ochi buni, atât de către angajații Facebook cât și de către utilizatori, iar cireașa de pe tort este că noul redesign a enervat și mai mult utilizatorii.
Bonus, dezvolvatorii extensiei Old Layout, despre care am scris și eu, au primit o mulțime de donații de la utilizatorii de Facebook nemulțumiți de cum arată și se comportă Facebook, ce își doreau vechiul Facebook înapoi. Cred că sunt peste 1 milion de persoane care au instalat-o, pe diverse browsere.
Mi se pare grav să o dai în bară atât de tare cu un redesign, încât proprii utilizatori să prefere vechiul layout, în detrimentul celui nou. Să nu mai zic de erorile care apar tot mai des, atât în Facebook cât și în aplicațiile pentru marketeri sau creatori de conținut.
Evident, Facebook nu pleacă nicăieri prea curând, s-a integrat atât de puternic în viața noastră încât cel puțin încă 10 ani de zile o va mai duce bine, zic eu.
Totuși, nu pot să nu mă întreb unde ne-am muta cu toții bagajele, dacă Facebook s-ar închide de mâine. Google+ a fost un experiment eșuat al Google, deci e clar că nu avem nevoie de o clonă Facebook, ci de Altceva.
În peisajul actual Instagram mi se pare prea plin de fotografii false și TikTok prea pentru copii, deci singura platformă unde m-aș muta complet, dacă s-ar închide jucăria lui Zuck, ar fi Twitter.
Voi?
Săptămâna asta pe blog:
Mersi de pont, nu stiam de acest tool!