Discover more from Marketing, business and life
Câteva idei pentru afacerile care vor promovare online
Observ greșeala asta la clienți ce ajung din recomandări la Advertica, de obicei se axează doar pe un anumit aspect al marketingului și cred că le va rezolva toate problemele. Cineva le-a spus că le trebuie un site, au făcut site dar nu curg clienții. Poate nici nu a fost făcut corect, e deja altă discuție.
Altcineva le-a spus că trebuie să se promoveze intens pe Google, au băgat 1000 de euro în reclame într-o lună, dar clienții tot se lasă așteptați, că au setat campaniile, părea ceva simplu, doar au zis ce vând și au pus numărul de telefon. Asta e cea mai faină – ce rezultate vreți să obțineți – să sune telefonul. 🙂
Altcineva le-a zis că TikTok e viitorul, rupe acum, și au urcat clipuri funny acolo, dar tot nu a prins.
Adevărul?
Nu e important doar site-ul, sau doar reclamele pe Google, sau doar postările de pe Facebook sau Instagram sau TikTok sau ce mai e pe val acum.
Cel mai important, înainte de a face toate astea, e să te pui în pielea unui potențial client pentru ceea ce vrei tu să vinzi, să înveți să gândești ca el și să determini factorii care influențează decizia lui de a cumpăra produse sau servicii de la tine ori de la concurență. Cum caută, cum analizează, cum ia decizia.
De obicei e un mix între:
am căutat pe google serviciul sau produsul de care am nevoie;
am găsit câteva firme;
am intrat pe site-urile lor, să văd dacă firma e serioasă, are clienți, are un sediu, niște poze cu angajații, un portofoliu, dacă sunt pe bune, să nu fie țeapă;
am căutat recenzii pentru firmele care păreau mai ok pe Google, Facebook ori alte site-uri specializate, să văd că se țin de cuvânt;
m-am uitat să văd dacă firmele din top 3 mai postează pe Facebook sau Instagram, sau altă platformă ce contează în domeniul respectiv, dacă e cazul;
am întrebat prietenii ce părere au de firma X vs Y vs Z, care s-au calificat;
Am cerut oferte prin email/formular contact/apel, să văd cum se comportă firmele și angajații lor cu potențialii clienți;
Am ales cel mai bun raport între preț/reputație firmă/calitate – cel mai bun raport nu înseamnă neapărat cel mai mic preț.
O firmă serioasă, cu reputație bună și recenzii excelente de la clienți poate vinde mai mult, mai scump, deoarece clienții nu se uită doar la preț, ci iau în calcul toate aspectele de mai sus. Cu cât îi reduci clientului mai mult riscurile, incertitudinea și îl convingi că a făcut cea mai bună alegere raportat la celelalte opțiuni, cu atât poți vinde mai scump și mai mult.
În concluzie:
Poți să ai cel mai mișto site, dacă internetul e plin de recenzii slabe despre firma ta, ai ieșit din calcule.
Poți să angajezi cea mai tare agenție de marketing care să îți facă cele mai mișto campanii de promovare online, dacă angajații tăi se poartă aiurea cu clienții la primul contact (și nu numai) iar ieși din calcule.
Poți să ai cele mai bune produse și servicii, dar dacă nimeni nu știe de tine și nu te promovezi activ există riscul să rămâi doar cu clienții actuali. Nu te baza doar pe word of mouth pentru a vinde, dacă ai un business mic s-ar putea să fie suficient, dacă ai nevoie lunar de mulți clienți noi trebuie să te promovezi activ.
Nu trebuie să ai și site, să faci și SEO, și reclame pe Google, și postări pe Facebook, Instagram, video pe TikTok, poze pe Pinterest, campanii cu influenceri, plus reclame pe toate platformele. Posibil să ai nevoie de toate, cel mai probabil nu.
în primul rând trebuie să știi ce contează pentru clienții tăi, unde te caută ei, ce influențează decizia lor de achiziție, cum gândesc ei, pe unde își petrec ei timpul liber pe internet și cum poți puncta acolo unde contează pentru ei. Degeaba faci campanii cu influenceri, dacă clienții tăi sunt oameni tehnici. Reclamele pe Facebook nu vor vinde sau vor vinde dar scump, dacă clienții tăi cumpără de obicei mai mult căutând pe Google. Și așa mai departe.
Rezolvă problemele clienților, elimină-le incertitudinile, asigură-te că ești acolo unde sunt ei pe internet și ai câștigat.
Bonus:
Recenziile online ridică sau distrug o afacere. Nu uita, un client mulțumit recomandă serviciile/produsele tale către 1-2 prieteni. Un client nemulțumit va povesti de ele TUTUROR.