Angajează-te la o companie mare din Tech, e ceva sigur
În ultimii ani ăsta era sfatul pentru cineva tânăr care voia o carieră sigură în zona de tehnologie, angajează-te la o companie mare din Tech, e un job de viitor, bine plătit, the only way is up. Din păcate, zilele astea, veștile proaste continuă pentru angajații companiilor mari din Big Tech, acum 2 zile Microsoft a anunțat că va concedia și ea 10.0000 de angajați, aproximativ 5% din companie, și Amazon 18.000 de persoane, 6% din companie.
Aveți aici situația în timp real, multe din companiile cunoscute renunță la o parte din angajați.
Sigur, ei pot justifica reducerile, aceste companii au crescut mult în pandemie, Microsoft angajase peste 40.000 de persoane în ultimii 2 ani, enorm de mult, dar au avut cerere pentru servicii și aveau nevoie de oameni. Problema e alta, că acum reducerile nu au legătură neapărat cu profiturile și situația companiei, în 2022 la Microsoft de exemplu profitul net a fost de 72 de miliarde de dolari.
Reducerile au legătură cu așteptările acționarilor și profitul viitor, la toate companiile mari din tech.
Pe scurt, acționarii s-au obișnuit cu profituri mari în ultimii ani, pentru că zona de tech a fost pe val. Pentru 2023 acționarii se așteaptă scăderea profiturilor și a vânzărilor, deci cer managementului să optimizeze costurile, și una din cele mai mari generatoare de costuri sunt salariile angajaților. Sigur, prima dată sunt concediați cei dispensabili, mai puțin productivi, dar știu și oameni buni care au rămas fără job, deci reducerile astea îi afectează pe toți angajații, inclusiv pe cei care rămân.
Cu siguranță oamenii buni își găsesc ușor de muncă în altă parte, multe companii chiar se bucură că acum găsesc oameni buni mai ușor, doar că reducerile astea vor duce la o schimbare de atitudine în rândul angajaților. Fidelitatea față de companie va fi tot mai mică, oamenii vor vâna joburile bine plătite și vor pleca imediat ce găsesc ceva și mai bine plătit.
De ce? Pentru că e ciudat să vezi compania unde lucrezi anunțând profituri record în comunicatele oficiale, în timp ce ți se spune că jobul tău va fi desființat, din cauza situației economice incerte, sau să afli că tu va trebui să faci și munca lui John, că John a fost concediat, deși firma făcea bani de pe urma lui.
Multora li se vor aprinde beculețele, și vor realiza că toată propaganda cu suntem o familie, tragem tare împreună e doar corporate bullshit, compania te angajează când are nevoie de tine pentru a crește încasările, dar renunță la tine imediat ce anticipează că îi va scade profitul.
Atenție, nu renunță pentru că nu mai are bani, pentru că are probleme, ci renunță pentru că anticipează că NU va mai încasa la fel de mulți bani. Sună cinic, dar asta e realitatea zilelor noastre.
Cum va schimba tot ce se întâmplă acum piata muncii? În primul rând va crește numărul mercenarilor, oameni care se angajează pentru un salariu cât mai mare, dar nu au nici o problemă în schimbarea companiei, când primesc 10-20% în plus la salariu. Dacă companiei nu îi pasă, angajaților de ce le-ar păsa? Sunt și studii care spun că angajații loiali sunt penalizați salarial tocmai pentru că cei care își schimbă joburile des câștigă mai mult decât creșterile anuale de salariu oferite angajaților ce stau mult timp la aceeași companie.
Average wage growth for people changing jobs was almost 50% higher in November 2022 than it was for people staying in their jobs.
De aici, via Hacking Work.
În același rând, s-ar putea ca definiția unui job de vis să se schimbe, mai ales pentru cei care intră acum pe piața muncii. Poate că oamenii nu vor merge neapărat la companiile mari, ci vor căuta companii flexibile, oneste, care nu renunță la angajați doar pentru că le scad un pic profiturile. Companii care îi plătesc corect și le cresc salariile pentru că își fac treaba cum trebuie, din proprie inițiativă.
Bine, e posibil să aberez eu, și peste 1-2 ani să fim tot în aceeași situație, angajează-te în Big Tech, că e un job sigur…