Cum poți atrage clienți noi cu zero buget de promovare
Citeam niște articole despre cum în epoca social media, în care toată lumea inclusiv bunica ta și brandurile preferate trebuie să fie pe Facebook, mai există încă afaceri ce generează vânzări și atrag clienți noi în mod constant fără email marketing, campanii de promovare plătite sau alte metode de promovare agresivă, folosind cea mai simplă metodă: fac o treabă foarte bună, oamenii sunt mulțumiți și îi recomandă prietenilor. Word of Mouth marketing, dacă vă plac termenii oficiali. Dar care e secretul pentru ca sistemul ăsta să funcționeze?
Secretul este că:
Trebuie să oferi produse sau servicii al naibii de bune, peste ceea ce oferă concurența ta.
Trebuie să câștigi încrederea clienților, care te vor recomanda nu pentru că primesc ceva la schimb, ci pentru că sunt super mulțumiți de ceea ce le oferi.
Trebuie să îți fidelizezi clienții, important e să știi de câți clienți ai nevoie pentru a trăi decent.
Trebuie să faci eforturi pentru a le arăta clienților cât de importanți sunt pentru tine, cum ar fi să stai o oră peste program când au o problemă urgentă sau să oferi un bonus unui client, doar pentru că e vineri și e soare afară.
Și sistemul funcționează, nu o să vă zic asta din auzite ci pentru că îl aplicăm și noi, la început involuntar iar după aceea deoarece în continuare generează cei mai buni clienți, oameni ok, serioși.
La Advertica la început nu aveam buget prea mare de promovare, tocmai pentru că eram la început. Am încercat campanii pe Adwords, Facebook Ads, și funcționau, aveam oameni care sunau să ceară oferte, dar calitatea lor era slabă, pierdeam mult timp cu cereri de oferte și realizarea lor, iar campaniile astea aduceau un anumit tip de client, cam toți căutau cel mai mic preț pentru promovare, realizarea de site-uri și magazine online.
Și nu ne-am mai bătut capul cu campaniile plătite.
Pe ce am insistat și insistăm în continuare este seriozitatea, oferirea de avantaje concrete clienților, respectarea cuvântului dat și încercarea de a nu avea clienți care pleacă de la noi nemulțumiți. Cred că 70% din clienții de până acum au venit la recomandările altor clienți sau parteneri cu care am lucrat, un indicator destul de bun că ne facem treaba bine sau că nu o dăm în bară prea des.
Evident, sistemul ăsta cu promovarea doar prin WOM funcționează când ai o afacere relativ mică, unde nu e nevoie de un flux constant de clienți noi, câțiva pe lună sunt suficienți pentru a îți acoperi cheltuielile și a ieși pe profit.
În schimb atunci când vrei să crești rapid sau trebuie să generezi un volum mare de vânzări publicitatea gură la gură nu e suficientă, oricât de bun ai fi, ai nevoie și de campanii plătite, pe unul sau mai multe medii, în funcție de ceea ce vinzi și publicul țintă.
Dar pentru afacerile mici și mijlocii WOM e printre cele mai eficiente metode de promovare, și culmea, e gratuită, trebuie doar ca firma ta să își facă treaba cum trebuie.
Uimitor, nu?
Ce am scris pe blog în ultima perioadă:
Am testat un serviciu de follow/unfollow pe Instagram, în locul vostru

Trecând peste problema gravă pe care Instagram-ul a ajuns să o aibă pe partea de conținut, adică s-a umplut de reclame de proastă calitate și influencerițe ce își arată fundul pentru 1 like, o altă problemă pentru oamenii de marketing este că un număr mare de followeri nu mai înseamnă aproape nimic într-o campanie, nu...
Articolul Am testat un serviciu de follow/unfollow pe Instagram, în locul vostru apare prima dată în Marius Sescu.
Ce învățăm din topul căutărilor făcute de români pe Google în 2018

Ca în fiecare an, decembrie e perioada în care Google lansează topul celor mai căutate cuvinte și evenimnente din ultimele 12 luni, atât internațional cât și pe România. Lâsând la o parte interesul românilor pentru tot felul de show-uri TV semierotice gen Insula Iubirii sau rețele complicate de mâncăruri gen mămăligă, pe mine mă fascinează...
Articolul Ce învățăm din topul căutărilor făcute de români pe Google în 2018 apare prima dată în Marius Sescu.
Ce idei utile putem „fura“ de la speakerii motivaționali

În ultima perioadă speakerii motivaționali sunt criticați cam peste tot, lucru care nu mă întristează chiar deloc, deoarece maxim 2% dintre ei aduc ceva util societății, restul sunt doar clone ce recită aceleași truisme citite prin cărțile scrise acum 40 de ani de americani. Nu mai sar să îi critic și eu, că am făcut-o...
Articolul Ce idei utile putem „fura“ de la speakerii motivaționali apare prima dată în Marius Sescu.
Real time marketing de la eMag

Când vine vorba de brandurile mari clienții cel mai des se plâng că acestea reacționează greu, atunci când apar probleme. De exemplu un client din București, supărat că nu i-a ajuns mașina de spălat vase comandată pentru soție de la eMag, a apelat la o soluție de panotaj auto, pentru a trimite un mesaj și...
Articolul Real time marketing de la eMag apare prima dată în Marius Sescu.
De ce nu se promovează agențiile de publicitate

De ce sunt foarte multe agenții de publicitate ce nu se promovează direct, dar în schimb încearcă să convingă alte afaceri că e important brandingul și că au nevoie de publicitate online? Vă zic eu de ce, că e simplu. Multe agenții au descoperit că cea mai bună formă de publicitate pentru a atrage clienți...
Articolul De ce nu se promovează agențiile de publicitate apare prima dată în Marius Sescu.
O să mă relaxez când ceilalți muncesc din greu

Unul din avantajele de a lucra pentru tine este că poți să îți stabilești singur programul de lucru, ba chiar și zilele de lucru. Știu, trebuie să ne odihnim în weekend și să muncim de luni până vineri, dar uneori parcă e mai profitabil să muncesc sâmbăta și duminica și să fac o excursie de...
Articolul O să mă relaxez când ceilalți muncesc din greu apare prima dată în Marius Sescu.