lucruri ieftine sau scumpe
Cheful de muncă a dispărut
Apropo de eforturile necesare pentru a reuși, indiferent de domeniu, în timp ce eram la plajă discutam cu cineva din domeniul HR, de la o companie mare, despre seriozitatea celor care își caută un job acum. Știi placa, nu se găsesc joburi, salariile sunt mici, e nașpa în România etc etc.
De partea cealaltă lucrurile se văd altfel, sunt mult companii ok, ce plătesc bine, care găsesc greu persoane disponibile să lucreze. Și semnalele de alarmă încep dinainte de interviu. Din o sută de CV-uri dacă găsești 10 oameni ok e bine. Îi chemi pe toți 10 la interviu, dar vin doar 2, iar ceilalți 8 nu anunță că nu mai vin. Din cei 2 doar 1 e acceptabil, dar și ăsta nu prea vrea să își asume responsabilități, e interesat mai mult de beneficii, decât de ce ar trebui să facă.
Nu vreau să bag placa aia cu pe vremea mea, dar am senzația că acum toți tinerii care vor să intre în câmpul muncii caută scurtături, nu vor să pună osul la treabă câțiva ani pentru a reuși, vor totul acum, pe loc. Eu la primele joburi avute când mergeam la interviu studiam tot ce găseam despre firmă, domeniul în care activează, concurență, mă gândeam la ce aș putea îmbunătăți. Acum oamenii nici măcar nu mai merg la interviurile unde sunt chemați.
E normal, dacă nu vrei să tragi tare, să acumulezi experiență, să îți asumi responsabilități, s-ar putea să ți se pară că viața e grea, companiile cele mari vor doar să le îmbogățești, dar trebuie privit și din perspectiva angajatorului, zic eu. Ca să plătească pe cineva cu 1000 de euro net în mână o companie cheltuie 2000 de euro, dacă iei în calcul și spațiul pentru birou, laptop, utilități, cafeaua de dimineață, team building-uri, cursuri de formare etc. Acum gândește-te un pic, cât de productiv trebuie să fie un angajat ca să producă peste 2000 de euro lunar? Vorba aia, nici un patron nu angajează pentru a face fapte bune, el vrea să facă bani.
Ce am scris pe blog în ultima perioadă:
De ce viața altora pare mai frumoasă ca a ta

Din când în când, când văd pe Facebook comentarii de genul Mi-aș dori și eu o viață așa de faină ca a ta, îmi vine să trimit oamenii la articolul ăsta, să le reamintesc că ce vedem pe Facebook e varianta optimizată, stilizată, îmbunătățită a vieții prietenilor noștri, nu adevărul. Dar nu e suficient, ar...
De ce merg românii la all inclusive-ul bulgăresc

Litoralul bulgăresc nu e doar pentru fomiști, deși putem face un mișto subtil de cei care merg acolo la cure de îngrășare. :). Gândind la rece, mai ales dacă ai copii, vrei să mergi pe litoral cât mai repede, să te încadrezi într-un buget și să nu ai parte de prea multe surprize neplăcute, atunci...